HOUTEN

Bamboe

Passie voor bamboe

Deze website is gemaakt door Arjan vd Wijngaard. Arjan is bioloog (PhD) en heeft de groei, kweek en bloei van bamboeplanten als hobbie. Doordeweeks werkt hij als consultant.

Voor informatie, advies etc. of gewoon omdat u bamboes wilt kopen, kunt u bellen naar 06 50 650 550.

De bamboes staan in Houten (Provincie Utrecht). U wilt langskomen? Dat kan, graag even van tevoren een afspraak maken. Voor informatie of advies, of als u bamboe wilt kopen kunt u mailen.

Bamboe, wat is het eigenlijk? 

Bamboe is verwant met de grassen. De familie van de bamboes is een subfamilie van de grassen. Er zijn momenteel ongeveer 1200 bamboesoorten bekend. Velen hiervan zijn niet bestand tegen vorst en zijn dus om die reden helaas niet toepasbaar in de Nederlandse tuin. De bamboeplanten die hier aan bod komen, zijn winterhard en varieren in maximale lengte van 50 cm tot 12 meter. De groeisnelheid bij sommige is ongekend. Een plantje van 0,5 meter kan halmen aanmaken die binnen enkele maanden ruim 2 meter hoog zijn! De halmen van de bamboes kunnen kleuren hebben van geel, groen, zwart en rood. De bladeren zijn groen, van frisgroen tot donkergroen, sommigen glimmend alsof ze vettig zijn. De grootte van de bladeren kan varieren van 3 cm tot 30 cm. 

Soorten Bamboe

De soorten bamboe die hier besproken worden zijn winterhard. De grens ligt bij 16 graden vorst. Soorten bamboe die bij wijze van spreken bij 15 graden vorst bezwijken komt u hier niet tegen. Wij houden ons voornamelijk bezig met soorten die goed in de Nederlandse tuinen kunnen worden toegepast. Deze soorten zijn door ons leverbaar.
Eind 2015 hadden we ca. 20 verschillende bamboes verdeeld over de drie geslachten: 
Fargesia, Phyllostachys en Semiarundinaria. Van sommige soorten hebben we vele examplaren, d.w.z. enige honderden stekken van anderen slechts enkele. Fargesia, een geslacht van niet woekerende bamboe, waarvan een groot aantal soorten en hiervan afgeleide stammen bijzonder winterhard zijn en zondermeer in onze westerse tuinen kunnen worden toegepast.
Phyllostachys, een geslacht van woekerende zeer hard groeiende bamboe. Sommige soorten kunnen erg hoog worden (in Nederland ca. 12 meter).
Semiarundinaria, een geslacht van rechtopgaande bamboe, wij hebben hier maar een soort van. De soorten en afgeleide varieteiten (stammen) worden een voor een uitgebreid besproken. Het spreekt voor zich dat alles wordt toegelicht met heldere foto's. .

Zaailingen

Zaailingen van Fargesia murielae "Kranich", Fargesia nitida en Fargesia nitida Nymphenburg


In juli/aug 2005 hebben we zaad van Fargesia murielae "Kranich"gewonnen en direct gezaaid. De bloeiende plant stond tussen bloeiende planten van Fargesia nitida. Hebben we kruisingen gekregen? Wie zal het zeggen. Na een paar maanden hadden we enkele honderden jonge plantjes. De foto is van okt 2005. De plantjes werden hierna een voor een voorzichtig overgebracht naar afzonderlijke potjes en verder opgekweekt. Het is nu augustus 2006. Sommige van de zaailingen van F. murielae groeien werkelijk als kool en zijn inmiddels 30 cm hoog! Opmerkelijk zijn de enorme verschillen tussen de zaailingen (zie foto rechtsboven). De verschillen zijn duidelijk in groeisnelheid, vorm van het blad, en kleur. Alle zaailingen zullen buiten overwinteren. We zijn benieuwd hoe sterk ze zijn.

Bloei

Bloei van bamboe (aug 2006). Fargesia nitida bloeit. Zie foto hiernaast. Sinds vorig jaar is de lang verwachte bloeiperiode van deze soort begonnen. De vorige bloeiperiode was ongeveer 120 jaar geleden. En nu is het weer zover. Een aantal afgeleide stammen van F. nitida bloeien ook, zoals F. nitida Gansu 95/2 en F. nitida Nymphenburg. Het ligt in de verwachting dat de fargesia soorten die nu in Nederland bloeien uiteindelijk wereldwijd in bloei raken met als gevolg afsterving van de moederplanten. De soort houdt zich in stand door middel van het nieuwe zaad.

Verder bloeit Fargesia murielae Kranich. Deze soort zou een zaailing zijn van F. murielae die omstreeks 1995 bloeide. Waarom "Kranich " nu bloeit en niet over pakweg 100 jaar is een raadsel.

We krijgen dit jaar de beschikking over heel veel bamboezaad. Hier kunnen interessante planten uit voort komen. Zouden Fargesia nitida en Fargesia murielae Kranich met elkaar te kruisen zijn? Ik heb van beide soorten een paar bloeiende examplaren in 2005 naast elkaar gezet. Over een paar jaar weten we of dit experiment vruchten heeft afgeworpen. Inmiddels hebben we al een flink aantal zaailingen.

Niet woekerende bamboe

Niet woekerende bamboe

Voor de Nederlandse tuin is bamboe van het geslacht Fargesia belangrijk omdat de soorten die hieronder vallen winterhard zijn, niet woekerend en vaak heel mooi en decoratief. Fargesia komt van origine voor in China en zijn eind 1800 ingevoerd in West-Eurpoa. Ze groeien polvormig en kunnen dichte bossen maken. Leuk voor toepassing in hagen. De lengte varieert van 50 cm tot ca 5 meter, rechtop, hangend, jungle-achtige groei, en is bijna altijd mooi. Er komen steeds meer soorten en varieteiten beschikbaar sommigen worden ontdekt in China, anderen worden geselecteerd uit de nieuwe generatie zaailingen.


Woekerende bamboe

Een van de bekenste woekerende bamboe is die van het geslacht Phyllostachys. De soorten die hier onder vallen kunnen ondergronds meters lange uitlopers maken, zijn winterhard, wintergroen en snel groeiend. Phyllostachys soorten wordt al veel toegepast in de Nederlandse tuin, en winnen snel aan populariteit. Ook dit geslacht komt van origine uit China en is ergens in de 19e eeuw in Europa ingevoerd. Phyllostachys is steeds meer gewild, vanwege de sfeer die het schept, het ruisende geluid in de wind, de vogels die er op af komen en de vele specifieke toepassingsmogelijk heden in de tuin. De lengte varieert van enkele meters tot ca 12 meter in NL. Ze hebben allemaal groene blaadjes, maar de kleur van halmen kan, groen, zwart, geel en van alles er tussen in zijn. Phyllostachys soorten houdt men goed op zijn plaats d.m.v. toepassing van bamboe wortelbegrenzer. Worteldoek werkt niet.

Share by: